Elixír a Mirek Kemel

07.11.2016 17:01

 

Kemel a rozložený Elixír naplnili Doli klub

Ve čtvrtek večer spolu v Doli klubu zahráli dva protipóly - Mirek Kemel se svou kompletní kapelou a domácí Elixír, doplněný díky silnému oslabení polovinou Apaluchy.
 
Pár minut po sedmé vstoupil na pódium svařeným vínem příjemně provoněného Doli klubu Mirek Kemel se svou kapelou. Na první pohled se mohlo zdát, že jsou této pětičlenné kapele (a jejich mnoha nástrojům) rozměry jeviště úzké, samotnému více jak dvoumetrovému písničkáři i nízké, ovšem stejně tak rychle, jak dokázal Mirek Kemel s kapelou zaplnit tento prostor, podmanil si i hlediště. Ihned po první písni s názvem Anděl publikum doslova explodovalo nadšením. Husí kůže po pár minutách vystoupení, to se tak často nestává. Během vystoupení zazněly písně z obou desek, namátkou Šípenka Růžová, Mrtvolky, publikem vyžádané Krávy, či závěrečná Romeo a Julie - jediný song, který nevyšel z pera Mirka Kemela, ale byl přebrán od Emira Kusturici. Výčet hudebníků, a už vůbec výčet všech nástrojů, které muzikantům během vystoupení rukama procházely, to je nad mé síly. Závěrem je nutné dodat, že Mirek Kemel zazpíval i tři písně z alba připravovaného, tedy třetího, a tady lze říct jen - je na co se těšit, sakra těšit.
Na tomto místě bych rád složil poklonu publiku, které, ač se na první pohled skládalo čistě z fanouškovské rodiny domorodé kapely Elixír, věnovalo prvnímu vystoupení svou plnou pozornost a zároveň dokázali jednotlivé písně důrazně ocenit. Obyčejné "čekání" na svou kapelu se tu nekonalo. Díky!
 
A pak to přišlo. Po krátké přestávce na doposud zaplněném pódiu "osiřeli" dva lidé. Jak bylo publiku vysvětleno, jednalo se o pouhou polovinu kapely Elixír, neboť zbytek členů leží s horečkou v posteli, ba dokonce ve špitále. Koncert Elixíru začal ve dvou: Iveta Nováková - zpěv, kytara, rytmika, a Ivo Dojčán - obyčejně baskytara, pro tento večer akustická kytara a zpěv. Během zpěvu zlidovělých country, folkových a trampských písní se k této dvojici po jednom přidala další dvojice muzikantů (basa, kytara), a to z kapely Apalucha, jakože na výpomoc. Do pětice vstoupila na pódium i dcera Ivety Týnka Nováková, čímž byla pro tento večer formace Elixír/Apalucha kompletní. Muzikantky na pódiu nechtěly nic ponechat náhodě, proto do publika poslali dva velké tácy plných jednohubek a dalších pochutin, prý aby zaujaly nejen sluchové a zrakové vjemy, ale i další receptory publika. Nápad zapálit před jevištěm táborák, pro upevnění atmosféry, byl po krátké polemice s provozovatelem podniku zamítnut.
Můj obdiv patří šíři této velké fanouškovské rodiny kapely Elixír - do Doli klubu přišlo na jejich koncert dokonce několik známých tváří z dalších uměleckých branží. Když se ve dveřích objevili i pankáči z kapely Dukla vozovna, šel jsem regulérně do kolen. Tohle nemá každej.
 
Mirek Kemel s kapelou svou hudbou duše posluchačů nádherně roztrhali, aby je Elixír následně vyléčil svým milým folkovým elixírem. A to se, myslím si, povedlo.
 
Richard Horák
ZDROJ: https://happyseason.cz/kemel-a-rozlozeny-elixir-naplnili-doli-klub.html